EN

EN
Shtëpia » LAJM » Lajmet e industrisë
Lajmet e industrisë

ZYRA Kersten Geers David Van Severen: Shtëpi solo në MatarraÃ. A

Koha: 2018-12-06

ZYRA Kersten Geers David Van Severen: Shtëpi solo në MatarraÃ. A

Shtëpia e dytë Solo në rajonin malor të MatarraÃ. A, në jug të Barcelonës, është një eksperiment rezidencial i përfshirë në një program ambicioz ndërtimi â € pa klient” të njohur si Shtëpi Solo. Pas përfundimit të ndërtesës së parë në 2013 për planet nga dyshja kiliane Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen në Kretas, një tjetër shtëpi pushimesh eksperimentale tani ka përfunduar në majë të një prej pllajëve të MatarraÃ. a, Solo House e dizenjuar nga arkitektët belg ZYRA Kersten Geers David Van Severen.


E përbashkëta për të dy projektet nuk është vetëm vendndodhja e tyre, në tokë shkëmbore të mbjellë me vreshta dhe ullishte mes bimësisë së harlisur, por edhe këndvështrimi i tyre. Si Solo Pezo, vila e projektuar nga ZYRA Kersten Geers David Van Severen duket se dëshiron të fshihet mes pemëve të larta, një i izoluar, monument hieratik për vetveten dhe për soditjen e natyrës si një përvojë e përditshme.


Të dy projektet gjithashtu ndajnë të njëjtin material ndërtimor, beton i zhveshur me një sipërfaqe të lëmuar. ZYRA Kersten Geers David Van Severen projektoi një ndërtesë me një formë rigoroze gjeometrike: një unazë. Dy unaza matëse betoni 45 metra në diametër mbivendosen për të formuar dyshemenë dhe çatinë, me katër rreshta të drejtë me tetë kolona betoni të zhveshura në mes tyre për mbështetje strukturore. Një numër metaforash mund të zbatohen në projekt, nga një anije UFO te "Panorama juaj e ylberit", shtegu i rrumbullakët i artistit me xham të ngjyrosur Olafur Eliasson i instaluar në çatinë e muzeut të artit ARoS në Aarhus. Ose, si Bas Princen, fotografi i njohur i cili siguroi funksionin e fotografisë në Solo House, sugjeron, arkitektët belg mund të kenë qenë të ndikuar nga qift katror tetrahedral i dizenjuar nga Alexander Graham Bell, i cili studioi këtë lloj â € lodër” para se të eksperimentojë me ndërtimin e një aeroplani të vërtetë.


Cilado qoftë metafora, projekti patjetër që ka të bëjë me fluturimin, të paktën indirekt. Mungesa totale e ndonjë lidhjeje të dukshme me tokën, përveç gravitetit të materialit strukturor nga i cili është bërë, sugjeron idenë e një shtëpie të përkohshme, e cila është ajo që në të vërtetë është një shtëpi pushimi. Shumë pak ndarës muri prishin funksionet në hapësira, të cilat përfshijnë një zonë banimi, një zonë gjumi, një zonë mysafirësh dhe një pishinë. Mure të pastër të bërë nga panele polikarbonat nga dyshemeja në tavan (gjithashtu duke sugjeruar lehtësi) prerë shtëpinë në katër zona, duke formuar një shesh xhami që shikon në brendësi të unazës. Në pjesën e jashtme, ne anen tjeter, harqet e mureve janë rrëshqitje panelesh me vrima prej llamarina, duke formuar një lloj pengese perceptuese e cila lejon filtrimin e dritës.


Guests do të gjejnë brendësinë e shtëpisë të zhveshur dhe spartane, me dysheme prej betoni të lëmuar dhe vetëm disa vepra arti të thjeshta por të rafinuara dhe objekte, siç janë orenditë nga Richard Venlet dhe nga Muller Van Severen.


Si te Solo Pezo, paraqitja e përgjithshme udhëhiqet nga përpjekja për të arritur simetri, i cili duket të jetë elementi i vetëm që ndan konceptualisht konstruksionin nga rrethinat e saj natyrore.


Në këtë eksplorim të kufijve hapësinorë, në papërcaktueshmërinë e kufijve ndërmjet brenda dhe jashtë, midis strehës dhe lirisë, midis artificiale dhe natyrore, qëndron përpjekja për të zvogëluar hapësirën e ndërtuar, e bëjnë atë pothuajse të padukshme, dhe të sigurojë që cilësitë e tij nënvizojnë bukurinë natyrore të mjedisit përreth tij. Shtëpia si një vend ku nuk kemi nevojë të mbrohemi, mbroj, fshihem, ose izolohemi nga dimensioni i egër. Madje më shumë sesa në projektin Solo Pezo, transparencë, lehtesi, fleksibilitet, dhe mungesa e objekteve dhe strukturave e bëjnë arkitekturën dytësore për nga rëndësia për mjedisin e saj të pandotur natyror, duke hequr të gjitha kufijtë.


Në këtë kuptim është e natyrshme që ndërtesa të jetë e mjaftueshme për energji, pasi loti nuk është i lidhur me asnjë lloj rrjeti.


Panelet fotovoltaike në çatinë në formë unaze furnizojnë nxehtësi dhe energji elektrike për ruajtje, ndërsa uji nxirret nga toka dhe pastrohet për t'u kthyer pas përdorimit. Ajo që i bën këto vëllime shërbimi të pazakonta është mënyra se si artisti Pieter Vermeersch i ka shndërruar ato në një instalim specifik për sitin duke aplikuar bojë akrilike: ngjyrat në rezervuarët cilindrik i japin imazhit të shtëpisë një dimension piktorik, në një përfaqësim të realitetit, një performancë e shprehur në mënyrë perfekte në shtëpinë e hartuar nga ZYRA Kersten Geers David Van Severen.

Kopjo © 2019 YUYAO JIASIDA SUN SHEET CO.,LTD

Menuja