Domů » Novinky » Novinky v oboru
Novinky v oboru

KANCELÁŘ Kersten Geers David Van Severen: Sólový dům v Matarraa

Čas: 2018-12-06

KANCELÁŘ Kersten Geers David Van Severen: Sólový dům v Matarraa

Druhý Solo dům v hornaté oblasti Matarraa, jižně od Barcelony, je rezidenční experiment zahrnutý do ambiciózního stavebního programu „bez klienta” známé jako Solo Houses. Po dokončení první budovy v 2013 k plánům chilského dua Mauricio Pezo & Sofie von Ellrichshausen v Cretas, další experimentální prázdninový dům byl dokončen na jednom z náhorních plošin Matarraa, Solo House navržený belgickými architekty OFFICE Kersten Geers David Van Severen.


Společné pro oba projekty je nejen jejich umístění, na skalnatém pozemku s vinicemi a olivovými háji uprostřed bujné vegetace, ale také jejich úhel pohledu. Jako Solo Pezo, vila navržená OFFICE Kersten Geers David Van Severen se zdá, že se chce schovat mezi vysokými stromy, izolovaný, hieratická památka na sebe a na rozjímání nad přírodou jako každodenní zkušeností.


Oba projekty sdílejí stejný konstrukční materiál, holý beton s hladkým povrchem. KANCELÁŘ Kersten Geers David Van Severen navrhl budovu s přísným geometrickým tvarem: prsten. Dva prstence měření betonu 45 metry v průměru jsou položeny tak, aby tvořily podlahu a střechu, se čtyřmi rovnými řadami osmi holých betonových sloupů mezi nimi pro konstrukční podporu. Na projekt může být použita řada metafor, z raketoplánu UFO na „Vaše duhové panorama“, kruhový chodník umělce z barevného skla Olafura Eliassona instalovaný na střeše muzea umění ARoS v Aarhusu. Nebo, jako Bas Princen, známý fotograf, který poskytl fotografii v Solo House, navrhuje, belgičtí architekti mohli být ovlivněni čtyřboký drak navrhl Alexander Graham Bell, který studoval tento druh hraček” před experimentováním s konstrukcí skutečného letadla.


Bez ohledu na metaforu, projekt rozhodně má něco společného s letem, alespoň nepřímo. Úplná absence zjevné souvislosti se zemí, kromě gravitace konstrukčního materiálu, ze kterého je vyroben, navrhuje myšlenku dočasného domova, což je skutečně prázdninový dům. Velmi málo rozdělovačů stěn rozbíjí funkce v prostorech, které zahrnují obývací prostor, ložnice, prostor pro hosty a bazén. Průhledné stěny z polykarbonátových panelů od podlahy ke stropu (také naznačuje lehkost) rozřízněte dům na čtyři oblasti, tvořící skleněný čtverec směřující na vnitřní stranu prstenu. Navenek, na druhou stranu, oblouky stěn jsou posuvné perforované panely z plechu, tvořící jakousi vnímavou bariéru, která propouští světlo.


Hosté najdou interiér domu holý a Spartan, s leštěnými betonovými podlahami a jen několika jednoduchými, ale rafinovanými uměleckými díly a předměty, jako například nábytek od Richarda Venleta a Mullera Van Severena.


Jako v Solo Pezo, celkové rozvržení se řídí pokusem o dosažení symetrie, který se jeví jako jediný prvek koncepčně oddělující stavbu od jejího přirozeného prostředí.


V tomto průzkumu prostorových omezení, v neurčitosti hranic mezi vnitřkem a vnějškem, mezi přístřeškem a svobodou, mezi umělým a přírodním, spočívá snaha zmenšit zastavěný prostor, udělejte to téměř neviditelným, a zajistit, aby jeho vlastnosti podtrhovaly přirozenou krásu jeho okolí. Domov jako místo, kde se nemusíme bránit, Chránit, skrýt, nebo se izolovat od divoké dimenze. Ještě víc než v projektu Solo Pezo, průhlednost, světlost, flexibilita, a absence objektů a struktur činí z architektury druhořadý význam ve svém nekontaminovaném přírodním prostředí, zbavit se všech hranic.


V tomto smyslu je jen přirozené, že budova by měla být energeticky soběstačná, protože šarže není připojena k žádnému druhu sítě.


Fotovoltaické panely na kruhové střeše dodávají teplo a elektrickou energii pro skladování, zatímco voda je čerpána ze země a čištěna, aby se do ní po použití vrátila. Co dělá tyto objemy služeb neobvyklými, je způsob, jakým je umělec Pieter Vermeersch přeměnil na instalaci specifickou pro daný web pomocí akrylové barvy: barvy na válcových nádržích dávají obrazu domu obrazový rozměr, v reprezentaci reality, představení dokonale vyjádřené v domácnosti navržené OFFICE Kersten Geers Davidem Van Severenem.

Zkopírujte doprava © 2019 YUYAO JIASIDA SUN SHEET CO., LTD

Jídelní lístek