Kući » Vijesti » Vijesti iz industrije
Vijesti iz industrije

URED Kersten Geers David Van Severen: Solo kuća u Matarrañi

Vrijeme: 2018-12-06

URED Kersten Geers David Van Severen: Solo kuća u Matarrañi

Druga Solo kuća u planinskom području Matarraña, južno od Barselone, je rezidencijalni eksperiment uključen u ambiciozan građevinski program „Bez klijenta” poznate kao samostalne kuće. Nakon završetka prve zgrade u 2013 prema planovima čileanskog dvojca Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen na Kreti, još jedna eksperimentalna kuća za odmor sada je završena na vrhu jedne visoravni Matarraña, Solo Kuća koju su dizajnirali belgijski arhitekti URED Kersten Geers David Van Severen.


Zajednica dva projekta nije samo njihova lokacija, na stjenovitom zemljištu zasađenom vinogradima i maslinicima usred bujne vegetacije, ali i njihovo gledište. Kao Solo Pezo, čini se da se vila koju je dizajnirao OFFICE Kersten Geers David Van Severen želi sakriti usred visokog drveća, izoliran, hijeratski spomenik sebi i razmatranju prirode kao svakodnevnom iskustvu.


Ova dva projekta također dijele isti građevinski materijal, goli beton glatke površine. URED Kersten Geers David Van Severen dizajnirao je zgradu rigoroznog geometrijskog oblika: prsten. Dva prstena betona za mjerenje 45 metra u prečniku postavljaju se na pod i krov, sa četiri ravna reda od osam golih betonskih stupova između njih za strukturnu potporu. Na projekat se može primijeniti niz metafora, od NLO šatla do “Vaše duge panorame”, okrugli prolaz umjetnika u boji stakla Olafur Eliasson postavljen na krov ARoS-ovog muzeja umjetnosti u Aarhusu. Or, kao Bas Princen, poznati fotograf koji je pružio fotografiju u Solo Houseu, sugerira, na belgijske arhitekte je mogao utjecati tetraedrični zmajevski zmaj koji je dizajnirao Alexander Graham Bell, koji su proučavali ovu vrstu „igračke” pre eksperimentiranja sa konstrukcijom pravog aviona.


Kakva god bila metafora, projekat definitivno ima veze sa letom, barem posredno. Potpuno odsustvo bilo kakve prividne veze sa zemljom, osim gravitacije strukturnog materijala od kojeg je napravljen, sugerira ideju o privremenom domu, što je zapravo kuća za odmor. Vrlo malo zidnih pregrada razbija funkcije u prostorima, koji uključuju dnevni boravak, spavaća soba, gostinjski prostor i bazen. Prozirni zidovi od polikarbonatnih ploča od poda do stropa (takođe sugerirajući lakoću) izrezati kuću na četiri područja, formirajući stakleni kvadrat okrenut prema unutrašnjosti prstena. Spolja, S druge strane, lukovi zidova su klizne perforirane ploče od lima, formirajući neku vrstu perceptivne barijere koja propušta svjetlost da prolazi kroz nju.


Gosti će pronaći unutrašnjost doma goli i spartanski, s poliranim betonskim podovima i samo nekoliko jednostavnih, ali profinjenih umjetničkih djela i predmeta, poput namještaja Richarda Venleta i Mullera Van Severena.


Kao u Solo Pezo, cjelokupni izgled vođen je pokušajem postizanja simetrije, što se čini jedinim elementom koji konceptualno odvaja građevinu od prirodnog okruženja.


U ovom istraživanju prostornih granica, u neodređenosti granica između i iznutra, između skloništa i slobode, između umjetnog i prirodnog, leži napor da se smanji izgrađeni prostor, čine ga gotovo nevidljivim, i osigurati da njegove kvalitete podcrtavaju prirodne ljepote okoline. Dom kao mjesto gdje se ne trebamo braniti, zaštititi, sakriti, ili se izolirati od divlje dimenzije. Čak i više nego u projektu Solo Pezo, transparentnost, lakoća, fleksibilnost, i odsustvo objekata i struktura čine arhitekturu sekundarnom po važnosti u odnosu na njeno nezagađeno prirodno okruženje, uklanjanje svih granica.


U tom je smislu sasvim prirodno da zgrada treba biti energetski samodostatna, jer lot nije povezan ni s jednom mrežom.


Fotonaponski paneli na prstenastom krovu opskrbljuju toplinom i električnom energijom za skladištenje, dok se voda izvlači iz zemlje i pročišćava da bi joj se vratila nakon upotrebe. Ono što ove količine usluga čini neobičnim je način na koji ih je umjetnik Pieter Vermeersch transformirao u instalaciju specifičnu za određenu lokaciju primjenom akrilne boje: boje na cilindričnim spremnicima daju slici doma slikovitu dimenziju, u predstavljanju stvarnosti, performans savršeno izražen u domu koji je dizajnirao OFFICE Kersten Geers David Van Severen.

Kopiraj desno © 2019 YUYAO JIASIDA SUN SHEET CO.,LTD

Meni